Watervilla te Reeuwijk

Het betreft een ontwerp van een zomerwoning aan de Reeuwijkse Plassen. Vanaf de eerste schets draaide alles bij het ontwerp om de beleving. De beleving van de natuur, het uitzicht, het water, de woning, de zon, etc. Op deze manier ontstond het uitgangspunt om de beleving te maximaliseren vanuit het perspectief van de bewoner en vanuit het landschap.
Het ontwerp wordt gekenmerkt door aan aantal kernwoorden die zeer herkenbaar terug komen in de ontwerpomschrijving, respectievelijk: de verlaagde kelderverdieping met patio, ruimtelijkheid, de eenvoudige gevelopzet, minimale detaillering, eerlijke materialen en de relatie tussen binnen en buiten.
De opzet van de woning is ontworpen vanuit het perspectief om binnen een relatief klein vloeroppervlak maximale beleving te bewerkstelligen. Dit is al zichtbaar bij de eerste benadering van de woning. De woning heeft een verspringend karakter in de gevel doordat de functies optimaal van elkaar gepositioneerd zijn, en de eentonigheid van de buitenzijde zorgt voor de eenheid. Bij binnenkomst valt de ruimtelijkheid van de woning op. Elke ruimte vloeit in elkaar over omdat er (bijna) geen grenzen zijn. De trots van de woning is het zicht vanaf de keuken naar de woonkamer en andersom. Door de woning in een U-vorm te ontwerpen, en de keuken en de woonkamer in de uiteinde van de U te positioneren voelt het alsof het serres zijn die volledig omgrenst zijn door natuur. Deze oplossing zorgt voor dat er veel ruimtelijkheid in de woning ontstaat met een relatief klein oppervlak.
Bij het ontwerp van de gevel en hiermee het aanzicht is gekozen om de horizontaliteit van het landschap te benadrukken. Dit wordt bewerkstelligd doordat de gevel enkel uit 3 elementen bestaat, respectievelijk: de horizontale daklijst van enkel 240mm hoog, de glazen gevel en de natuurstenen dichte geveldelen.
De simpel oogende dakrand is een complexe samenkomst van verschillende elementen. Naast de werkelijke dakrand zijn de zonwering en de goot verwerkt in het detail. Op deze wijze ontstaat er een lijn element dat rondom de woning wordt doorgezet ter bevordering van een rustig en continu beeld. De dakrand is uitgevoerd in gegalvaniseerd staal, dit zorgt voor een eigentijds beeld, is duurzaam en onderhoudsarm. De stalen luifel zal een benadrukking zijn van de horizontale lijn vanwege zijn uitsprekende karakter mede door het materiaal. Om het detail compleet te maken zijn er geen bevestigingsmiddelen te zien vanaf de buitenzijde door blinde verbindingen.
De horizontale lijn van de dakgroot rust op een minimaal ontworpen glasgevel. De glasgevel loopt (bijna) helemaal rondom de woning om de relatie tussen binnen en buiten te versterken. De glasgevel dient namelijk enkel om de binnenruimte te scheiden van warmte/koude, wind en regen. Vandaar dat bij het ontwerpen van de glasgevel op de hoeken de gevel uitgevoerd is zonder stijlen. Van binnen en buiten wordt op deze manier de begrenzing minimaal. Dit is mogelijk doordat de constructie van het dak en de gevel van elkaar gescheiden zijn. Het dak wordt gedragen door een aantal dunne stalen kolommen die aan de binnenzijde van de woning zijn gepositioneerd. Verder zijn de horizontale kozijnelementen gelijk gelegd aan het plafond aan de bovenzijde en de vloer aan de onderzijde. Dit betekent dat de betreding van de woning drempel vrij is, en visueel loopt de vloer over in het terras, en het plafond door naar buiten.
Om het glas te benadrukken en de boven- en onderwereld met elkaar te verbinden zijn er twee dichte delen in de gevel zichtbaar. Naast de esthetische benadering zorgen deze delen voor de constructieve stijfheid van de woning. Deze elementen zijn afgewerkt met antraciet kleurige natuursteen strips. Ook hier is gekozen voor een eerlijk natuurlijk materiaal in de uitstraling.
De woning is verbonden met het maaiveld door een dunne horizontale voetplaat die helemaal rondom de woning loopt. De voetplaat bestaat uit natuurstenen tegels die omlijst worden door een metalen strip rondom.
Relatie tussen binnen en buiten
De wens van de bewoners was om zo dicht mogelijk bij de natuur te wonen. Dit is het startpunt van het ontwerp geworden. Het dak is functioneel om te beschermen tegen regen en zon, en de gevel is (bijna) helemaal van glas zodat het voelt alsof men buiten is. Het concept van de woning is om een zwevend dak te hebben, dat een binnenruimte omgrenst. De binnenruimte wordt klimaattechnisch gescheiden van buiten doormiddel van een minimaal ontworpen vliesgevel.
Verdieping in het landschap
De woning heeft een kleine verschijning boven het maaiveld als gerealiseerd wordt dat de woning eigenlijk 2x zo groot is. De helft van de woning is onder het maaiveld geintergreerd. De verlaagde patio zorgt ervoor dat vanuit de kelderverdieping niet het gevoel gewekt wordt van een ondergrondse laag. Daglicht en fysieke toegang tot het maaiveld blijven op deze manier mogelijk. Vanuit de patio zorgt een betonnentrap voor de toegang naar het maaiveld. De buitentrap en de kelderwanden zullen in overeenstemming met elkaar in materiaal en kleur (betongrijs) worden uitvoerd.
Installaties
Op het platte dak is het onvermijdelijk om de installaties te verbergen. Er zijn twee mogelijkheden dat ze zichtbaar zijn, respectievelijk: dichtbij en veraf.
Vanaf dichtbij wordt de zichtlijn op de installatie onderbroken door de lamellen die uitsteken ten opzicht van de gevel. Door de installaties zoveel mogelijk naar het midden van het dak te plaatsen bij elkaar wordt dit effect nog maals versterkt.  De tweede mogelijkheid is van veraf. Om de installaties te laten verdwijnen, en niet de aandacht te geven worden deze uitvoerd in een zwarte coating zodat ze wegvallen in het beeld.
Beleving vanaf de Twaalfmorgen
De nieuw te bouwen woning wordt gepositioneerd op dezelfde plek als de bestaande woning. De bestaande woning is niet zichtbaar vanaf de Twaalfmorgen doordat het kavel omringd wordt door bomen/planten van een aantal meters hoog en geen doorkijk verschaffen. Voor de bouw zal dit tijdelijk wijken om de af- en aanvoer van bouwmateriaal te voorzien. Na de bouw wordt de groenkraag weer hersteld en zal het aanzicht vanaf de twaalfmorgen weer gelijk zijn.
Beleving vanaf de plas
De woning is ontworpen om overdag en ‘s avonds een bijdrage te zijn aan het beeld van de reeuwijkse plassen. Overdag vormt de glasgevel een spiegel waarin het vlakke en horizontale landschap gespiegeld wordt. Op deze manier verdwijnt de woning hiermee in het landschap wat zorgt voor een minimale impact.
‘s Avonds is de woning een heldere lichtbron als een kaars in de nacht.
Watervilla te Reeuwijk
Type

Villa - Wonen


Locatie

Reeuwijk


Opdrachtgever

Particulier


Functie

Wonen


Start realisatie

Voorjaar 2018


Status

Startbouw