Monument Binnenstad

ArchitectuurInterieurMonumentWoonhuis

In het midden van de binnenstad van Gouda bevinden zich twee monumenten vlak achter elkaar. De twee panden zijn enkel door een patio, een gang en bijgebouwen met elkaar verbonden. De patio speelt een belangrijke rol in het ontwerp. De twee gebouwen hebben al veel veranderingen ondergaan, maar de patio is altijd op zijn plek gebleven. Dit komt door het simpele feit dat de woningen aan de achterzijde licht en lucht nodig hadden.

De vraag van de opdrachtgevers was om de twee woningen met elkaar te verbinden zodat er 1 woning ontstaat die meer met elkaar verbonden is. Door de ruis tussen de twee woningen te verwijderen is er een open plaats ontstaan tussen de twee woningen. Deze wordt overkapt met een tussenbouw. Hierdoor worden binnengevels buitengevels. Door in het dak een groot daklicht te plaatsen, en een aantal grote ramen in de opbouw komt het gevoel van de patio weer terug. In de vloerenafwerking van het ontwerp zijn de oude positie van de patio, de bijgebouwen en de gang terug te zien. 

De raamopeningen zijn kozijnloos uitgevoerd, en de binnenzijde is strak gestuced en wit geverfd. Dit zorgt ervoor dat de impact op het monument minimaal is, en dat het monument extra sterk naar voren komt. 

Type

Monument - Woning Samenvoeging


Locatie

Gouda - Binnenstad


Opdrachtgever

Particulier


Functie

Wonen


Realisatie

Voorjaar 2018


Status

Startbouw